Film – det nygamla marknadsföringsknepet

Reklamfilm är knappast ett nytt fenomen, utan något vi har sett i våra tv-rutor sedan årtionden tillbaka. Nu håller dock reklamfilmen på att förändras, både till innehåll, form och plattform. Den moderna reklamfilmen visas nämligen inte i tv, utan i sociala medier, och den är inte 30 sekunder lång, utan 10 sekunder eller kortare.

Det sistnämnda faktumet, att reklamfilmen blivit kortare, är dock en sanning med modifikation. Inom vissa medier, till exempel Facebook, är en kort reklamfilm visserligen det bästa sättet att få ut så mycket information till sina tittare som möjligt – man vill att de ska hinna titta på hela filmen innan de tröttnar och skrollar vidare i nyhetsflödet. Inom andra sociala medier, som Youtube, krävs dock en annan strategi. Reklamfilmer på Youtube dyker upp innan videon startar, och erbjuder i de flesta fall tittaren möjligheten att hoppa över resten av reklamfilmen inom några få sekunder. I detta fall gäller det med andra ord att fånga tittarens intresse under dessa få första sekunder, för att få dem att titta på resten av reklamfilmen. Filmen kan sedan vara allt mellan 30 sekunder och 1 minut, eller till och med 3 minuter, eftersom man inte behöver betala för dyra sekunder i tv-rutan.film-reel-147631_960_720

Även innehållet i filmerna har förändrats. Från att handla om att hylla en viss produkt, handlar filmerna nu snarare om människorna bakom företaget, eftersom tittarna vill lära känna dem och vad företaget står för. Det kan till exempel handla om filmer i vlogg-format eller en rundtur ”bakom scenen” på kontoret eller vid produktionen.

Att filmen är ett så effektivt marknadsföringsmedel, jämfört med text, är inte svårt att förstå om man betänker att en människa kan ta in all information i en bild på 13 millisekunder. Människan kan också processa information i bilder 60 gånger snabbare än vi kan i ord.

Om du skulle vilja arbeta med marknadsföring i film via sociala medier, eller digital marknadsföring generellt, kan du vända dig till ett rekryteringsföretag för att få hjälp med att hitta ett företag som söker en anställd för just en sådan tjänst. Du hittar ett modernt rekryteringsföretag i Stockholm på Nextu.se.

Lämna ett svar