Vad gör en copywriter?

En copywriter skulle med ett svenskt ord kunna kallas för en reklamskribent eller en reklamkreatör. En reklamskribent eller en copywriter arbetar ofta tillsammans med ett team av andra anställda på en reklambyrå, till exempel en reklamformgivare, som utformar det grafiska i reklamen. Tillsammans är det reklamskribenten och reklamformgivarens uppgift att lösa det kommunikationsuppdrag som reklambyrån har fått från en kund.

En copywriter behöver dock inte bara syssla med reklam. Det är visserligen vanligt att ett kommunikationsuppdrag består av just marknadsföring, men det kan lika gärna vara ett informationsmaterial. I båda fallen handlar dock copywriterns roll om att skapa texter som väcker intresse och som tydligt kommunicerar kundens budskap. Det är därför ett yrke som kräver stor språklig färdighet, såväl som kreativitet. Det är också viktigt att man klarar av att få och ge konstruktiv kritik, eftersom man arbetar tillsammans med andra, som kan ha skilda åsikter från en själv. Tillsammans måste man ändå kunna driva projektet framåt.write-593333_960_720

En stor del av copywriterns arbete handlar dock inte om att skapa själva texterna, utan att göra research och annat förarbete inför skrivandet. Copywritern måste veta så mycket som möjligt om uppdragsgivaren och om dess behov och önskemål, samt om målgruppen för texten. Arbetsprocessen för en copywriter kan se mycket annorlunda ut beroende på vilka texten riktar sig till, och vilken typ av text som ska skapas.

En copywriters arbete kan således vara mycket varierande, och det gäller även en så enkel sak som hur långa texterna som ska produceras är. Det kan handla om allt från en slagkraftig slogan för en reklamkampanj till långa, informativa texter späckade med fakta. I båda fallen testas copywriterns förmågor lika mycket.

En fördel med ett yrke som copywriter är att det går att arbeta både som anställd och som frilans, beroende på vad man föredrar. Många som väljer att jobba som frilans gör det för att ha friheten att själva bestämma över sin tid. Andra gör det helt enkelt för att de vill kunna arbeta från sängen. Om du hör till de sistnämnda kommer du sannolikt att tillbringa mycket tid i sängen, så det kan vara en bra idé att investera i en bekväm sådan. På furniturebox.se hittar du sängar som passar alla smaker – för även de som är anställda måste ju sova gott.

Lämna ett svar